top of page

Казкотерпія з малюком.

Казкотерапія – це один із методів виховання дитини.

Основним принципом казкотерапії є цілісний розвиток особистості, турбота про душу, зцілення казкою. У казках відображаються усі аспекти людського життя: проектуються моделі стосунків, визначаються цінності та ідеали, що сприяє формуванню духовно здорової, компетентної особистості. А обов’язковий «щасливий кінець» допомагає дітям позбутися страхів та комплексів. Саме тому казкотерапія є одним з найефективніших психологічних методів у роботі з дітьми.

Чим є корисна казкотерапія:

Насамперед, така казка відрізняється від звичайної своїм терапевтичним кінцем, тому що складена спеціально з урахуванням особливостей конкретної дитини. Персонажі цієї казки переживають ті ж емоції, страхи, комплекси, що й малюк. Дитина порівнює себе з персонажем, аналізує його поведінку (таким чином відбувається самоаналіз) і на його прикладі вчиться долати труднощі у реальному житті. Казка розвиває уяву дитини, розширює її світогляд.

Поради, щодо праці з казкою:

1. Можна використовувати єлементи малювання. Після розповіді запропонувати дитині намалювати якісь фрагменти,героїв або ємоції, які виникли після прослуховування.

2. Важливо обговорити з дитиною поведімку, мотиви персонажей та виявити страхи.

3. Програвання епізодів казки. Якщо дитина боїться і відмовляється, примушувати не потрібно, хай буде гладачем. 4. Використання казки як притчі. У цьому випадку казка має стати моделлю поведінки. 5. На останньому єтапі зікріпіть отриманні "знання" розпитавши, що саме почула дитина, запамятувала ли основних персонажей та хто саме сподобався і чому.

Поради батькам, щодо створення терапевтичної казки: 1. Обираємо героя, близького дитині за статтю, віком, характером. 2. Описуємо життя головного героя так, щоб дитина знайшла схожість зі своїм життям. 3. Створюємо проблемну ситуацію, схожу на ту що переживає дитина. 4. Пошук героєм шляхів розв’язання проблеми супроводжуємо коментарями, показом ситуації з різних точок зору. Можна ввести помічника, чарівника, який допоможе порадою, або підтримає. 5. Робимо висновок, та обов’язково долучаючи до цього дитину. Примітка. Створюючи психокорекційні казки, важливо знати приховані причини певної поведінки, страхів та комплексів дитини.

Данна інформація є стислою, для більш детального ознайомлення з казкотерапією рекомендую переглянути психологічну літературу.

Бажаю Вам приємного фанатазування!


bottom of page