top of page

Як виховувати дитину в любові: прості поради.

Тільки якщо дитина відчуває батьківську любов і підтримку, вона може сміливо йти по життю і при цьому міцно стояти на ногах. Більш того, саме в такому випадку простіше виховати дитину успішною, дозволити їй стати лідером.

Але для створення оптимальної атмосфери у вихованні дитини, батькам доведеться провести чималу роботу над собою. Результат від неї неодмінно перевершить всі можливі очікування.

Отже, щоб виховувати дитину в любові, необхідно, перш за все:

1. Не перекладати відповідальність за реакцію дорослих на дитину. Адже нерідко просто від безсилля батьки і самі встають на дитячу позицію, коли відповідальність за свої дії вони перекладають на саму дитину. Але ж дитина не може визначити, як батьки його будуть виховувати, тому він не зможе дати відповіді на запитання на кшталт «ну що з тобою робити?». Тільки дорослі можуть вирішувати, як чинити в тій чи іншій ситуації.

2. Відповідальність за дії батьків лежить тільки на них самих. Тобто, це батьки дратуються і зляться від поведінки свого чада, але ні в якому разі не дитина дратує і злить. Як тільки самі батьки навчаться брати відповідальність за свою реакцію, а також керувати нею, вони зрозуміють, що змінити можна тільки те, за що ти відповідаєш.

3. Батьки повинні аналізувати власну поведінку, а в процесі такого аналізу вони вже і зрозуміють, що конкретно вибиває їх з рівноваги.

4. Перевтома для батьків неприпустимо. Справа в тому, що батьківські сили – це вичерпний ресурс, який потребує постійного поповнення. Тому ні в якому разі не можна відсувати на другий план власні потреби. Правильне харчування, достатній сон, позитивні емоції і помірні фізичні навантаження наповнять організм силами і забезпечать можливості для спокійного виховання.

5. Жорстке планування, як і поспіх, в житті неприпустимі. Адже нерідко дорослі зляться на дітей просто за те, що ті занадто повільні, в результаті чого порушують плани батьків. Але в тому випадку, коли поспішати нікуди, подіям потрібно дати можливість просто йти в життя, тоді і кількість проблем скоротиться, а можливостей виховувати дитини в любові буде більше.

6. Свої вимоги потрібно формулювати правильно і чітко. Справа в тому, що дітям непросто розібратися у вимогах дорослих, так як часто вони формулюють їх на своєму «дорослому» мовою. Особливо ситуація загострюється, як тільки дорослі формулюють свої вимоги негативною забарвленням, на кшталт «не підходь», «прибери руки», «не лізь» та ін. При цьому дитина потребує конкретних вказівках, а не тільки встановлення заборон.

7. Від дитини не можна вимагати неможливого, а також чого-небудь з того, що не вміють навіть дорослі. Приміром, якщо батькам не під силу впоратися з власними емоціями, то і у дитини поготів не вийде впоратися зі своїми.

8. Якщо батькам здається, що дитина їх просто провокує, то їм варто просто подумати, що ж насправді потрібна цій маленькій людині в даний момент часу. Адже нерідко провокаційна поведінка – це лише сигнал про нестачу близькості.

9. Якщо батьки виховують дитини в любові, то тим самим вони не лише виховують і спокійного врівноваженого людини, але і вирощують люблячого і спокійного батька в собі.

На завершення потрібно лише додати, що для того, щоб виховувати дитину в любові, батькам, перш за все, необхідно контролювати те, що вони говорять своєму чаду. Адже навіть критика має висловлюватися тільки в правильній формі, без звинувачень і використання негативних кліше. При цьому їм варто відкритися до нових знань і досвіду, адже насправді, не тільки батьки навчають дітей, а діти виховують батьків.

При необхідності варто звертатися за підтримкою до найбільш досвідченим батькам, яким вдалося домогтися позитивного прикладу, а також до книг і фахівцям дитячої та сімейної психології. Не варто чекати результатів миттєво. Адже робота над собою – це затратна по часу заняття.

Не потрібно шукати привід для того, щоб розповісти дитині про свою любов. Контакт з малюком, в тому числі і фізичний, неодмінно повинен підтримуватися за допомогою поцілунків, обіймів, доторків.

bottom of page